środa, 11 marca 2015

Ciasto bananowe


Inspiracją do tego przepisu był dla mnie przepis na chlebek bananowy z książki
 Agnieszki Maciąg "Smak miłości", którą dostałam pod choinkę.
Jest tam dużo ciekawych przepisów i jestem pewna że jeszcze coś wypróbuje i się z Wami podzielę.
Do tego przepisu zamiast orzechów włoskich dodałam mielone migdały i zmniejszyłam ilość mąki.
Wyszło genialnie !!!!
 Ciastem pachniało w całym domu i każdy miał na nie ochotę jak jeszcze było w piecu
.Podaje je z kwaśną śmietaną i miodem. 
Jest pyszne.


Składniki:
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (paczka)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 75g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrami,dodajemy jajko i roztarte widelcem banany cały czas mieszając.
Następnie proszek do pieczenia,sól,cynamon,migdały i stopniowo mąkę.
Mieszamy mikserem na wolnych obrotach aż wszystko ładnie się połączy.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj foremkę o wymiarach 11x30 cm ,wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
Gotową masę przelej do formy i piecz 35 min.na środkowej półce.
Podawaj przestygnięte z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz