Inspiracją do tego przepisu był dla mnie przepis na chlebek bananowy z książki
Agnieszki Maciąg "Smak miłości", którą dostałam pod choinkę.
Jest tam dużo ciekawych przepisów i jestem pewna że jeszcze coś wypróbuje i się z Wami podzielę.
Do tego przepisu zamiast orzechów włoskich dodałam mielone migdały i zmniejszyłam ilość mąki.
Wyszło genialnie !!!!
Ciastem pachniało w całym domu i każdy miał na nie ochotę jak jeszcze było w piecu
.Podaje je z kwaśną śmietaną i miodem.
Jest pyszne.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy (paczka)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 75g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ucieramy masło z cukrami,dodajemy jajko i roztarte widelcem banany cały czas mieszając.
Następnie proszek do pieczenia,sól,cynamon,migdały i stopniowo mąkę.
Mieszamy mikserem na wolnych obrotach aż wszystko ładnie się połączy.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj foremkę o wymiarach 11x30 cm ,wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
Gotową masę przelej do formy i piecz 35 min.na środkowej półce.
Podawaj przestygnięte z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz