Dzisiaj ma dla Was pyszne danie z kasztanami.Ich słodkawy orzechowy smak doskonale dopełnia cynamon i gałka muszkatołowa.Aromatyczne pożywne danie na jesienny dzień.
Składniki:
- 12 kasztanów jadalnych
- 2 szklanki ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- szczypta płatków chilli
- olej roślinny
- 2 łyżki soku z cytryny
Kasztany namoczyć 20 min. w zimnej wodzie.Osuszyć i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnie.Uprażyć je aż zaczną pękać Uwaga! nie przypalić.Ostawić do ostygnięcia.Obrać ze skorupek.
Ryż wypłukać,i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu (ok.2 łyżki oleju) dodać marchewkę,cynamon,gałkę,kasztany i chwilę przesmażyć.Wlać 4 szklanki gorącej wody,osolić do smaku zmniejszyć grzanie i zakryć pokrywką. Gotować aż ryż wchłonie całą wodę.
Szaszłyk,kurczaka umyć i pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym,soku z cytryny,oleju,soli i chilii.Odstawić na pół godziny do lodówki.Po wyjęciu nadziać na patyczki i obsmażyć na patelni na złoty kolor.
Do tego dania jako dodatek polecam Wam np.mix sałat z gruszką, sosem vinegrette i kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz