wtorek, 8 października 2013

Kasztanowe szaleństwo





Dzisiaj ma dla Was pyszne danie z kasztanami.Ich słodkawy orzechowy smak doskonale dopełnia cynamon i gałka muszkatołowa.Aromatyczne pożywne danie na jesienny dzień.

Składniki:
  • 12 kasztanów jadalnych
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • szczypta płatków chilli 
  • olej roślinny 
  • 2 łyżki soku z cytryny      
Przygotowanie:  

Kasztany namoczyć 20 min. w zimnej wodzie.Osuszyć i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnie.Uprażyć je aż zaczną pękać Uwaga! nie przypalić.Ostawić do ostygnięcia.Obrać ze skorupek.

Ryż wypłukać,i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu (ok.2 łyżki oleju) dodać marchewkę,cynamon,gałkę,kasztany i chwilę przesmażyć.Wlać 4 szklanki gorącej wody,osolić do smaku zmniejszyć grzanie i zakryć pokrywką. Gotować aż ryż wchłonie całą wodę.

Szaszłyk,kurczaka umyć i pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym,soku z cytryny,oleju,soli i chilii.Odstawić na pół godziny do lodówki.Po wyjęciu nadziać na patyczki i obsmażyć na patelni na złoty kolor.

Do tego dania jako dodatek polecam Wam np.mix sałat z gruszką, sosem vinegrette i kolorowym pieprzem.


      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz