piątek, 18 października 2013

Kotleciki jagnięce


To danie poznałam będąc w Turcji,tam nazywa się ono Kuzu Pirzola.
Jest ono proste to przyrządzenia i bardzo smaczne.Jeśli tylko macie dostęp do takiego mięsa nie bójcie się go kupić bo tego dania nie da się popsuć!

Składniki:

  • 15 kotlecików
  • 1 szklanka ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • suszona mięta
  • suszony rozmaryn lub świeży
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek do zamarynowania
  • olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Lekko rozbijamy mięso jeśli nie zrobiono tego w sklepie.Nacieramy przyprawami,czosnkiem,solą,pieprzem i oliwą z oliwek.Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Gotujemy ryż.
Smażymy kotleciki krótko z obu  stron i od razu podajemy.
Afieyt olsun-Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz