To danie poznałam będąc w Turcji,tam nazywa się ono Kuzu Pirzola.
Jest ono proste to przyrządzenia i bardzo smaczne.Jeśli tylko macie dostęp do takiego mięsa nie bójcie się go kupić bo tego dania nie da się popsuć!
Składniki:
- 15 kotlecików
- 1 szklanka ryżu
- 4 ząbki czosnku
- suszona mięta
- suszony rozmaryn lub świeży
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do zamarynowania
- olej roślinny do smażenia
Lekko rozbijamy mięso jeśli nie zrobiono tego w sklepie.Nacieramy przyprawami,czosnkiem,solą,pieprzem i oliwą z oliwek.Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Gotujemy ryż.
Smażymy kotleciki krótko z obu stron i od razu podajemy.
Afieyt olsun-Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz