Zawsze miałam ochotę aby samodzielnie zrobić coś z ciasta drożdżowego ale jak się okazało nie jest to takie proste jak by się mogło wydawać albo moje przepisy były badziewne.Robiłam trzy podejścia i dopiero ten przepis okazał się trafiony i bułeczki wyszły pyszne delikatne i zniknęły w mgnieniu oka.Ten przepis pochodzi z kanału Anielska kuchnia.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku ok 30 stopni Celsjusza i dodajemy cukier.Masło roztapiamy w rondelku.Do mąki dodajemy masło,sól i mleko z drożdżami i jajka.Dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (można do piekarnika lekko nagrzanego) przykryte wilgotną ściereczką do wyrośnięcia.Muszą podwoić swoją objętość.Po wyrośnięciu dobrze wyrabiamy aby ciasto się napowietrzyło i formujemy bułeczki.Można nadziać je prużonymi jabłkami,twarożkiem waniliowym lub śliwkami.Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem.Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach C. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz