poniedziałek, 4 listopada 2013

Soczysty kurczak na zielonym risotto


Aromatyczne risotto z pesto i soczysta pierś z kurczaka.

Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczak
  • szklanka ryżu arborio
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść orzeszków pinii
  • 3 pomidory
  • oliwa 
  • łyżka  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • 1 litr bulionu z warzyw
  • duża łyżka masła
Przygotowanie:

Kurczaka dzielimy na dwa filety nacieramy go solą pieprzem tymiankiem i oliwą.Odstawiamy na 30 min.
Robimy pesto: bazylia bez gałązek ląduje w mikserze dodajemy orzeszki pinii i parmezan.Miksujemy na gładką masę dolewając stopniowo oliwę tak aby miało konsystencje sosu.
Rozpuścić masło na patelni i dodać ryż i pesto.Chwilkę przesmażyć i dodać 2 łyżki wazowe bulionu.Mieszając gotować na małym ogniu,gdy ryż wchłonie bulion dodawać stopniowo kolejne porcje aż będzie miękki.
Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Dołożyć pomidory przekrojone na połówki i zapiekać w piekarniku ok 20 min.w 180 stopniach Celsjusza. 

Gotowe życzę smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz