Aromatyczne risotto z pesto i soczysta pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczak
- szklanka ryżu arborio
- pęczek świeżej bazylii
- garść orzeszków pinii
- 3 pomidory
- oliwa
- łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- 1 litr bulionu z warzyw
- duża łyżka masła
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na dwa filety nacieramy go solą pieprzem tymiankiem i oliwą.Odstawiamy na 30 min.
Robimy pesto: bazylia bez gałązek ląduje w mikserze dodajemy orzeszki pinii i parmezan.Miksujemy na gładką masę dolewając stopniowo oliwę tak aby miało konsystencje sosu.
Rozpuścić masło na patelni i dodać ryż i pesto.Chwilkę przesmażyć i dodać 2 łyżki wazowe bulionu.Mieszając gotować na małym ogniu,gdy ryż wchłonie bulion dodawać stopniowo kolejne porcje aż będzie miękki.
Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Dołożyć pomidory przekrojone na połówki i zapiekać w piekarniku ok 20 min.w 180 stopniach Celsjusza.
Gotowe życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz