poniedziałek, 25 listopada 2013

Mały serniczek



    Prosty,puszysty,mokry sernik z brzoskwiniami,który rozpływa się w ustach.
 Musiałam przerobić troszkę tradycyjną recepturę i użyłam do jego zrobienia serka Speisetopfen 20% fett (dostępny w Austrii), ponieważ  tradycyjnego twarogu nie mogłam dostać. Jest on zrobiony w małej blaszce 13x35 cm.

Składniki:

  • 2 x 250g serki Speisentopfen 20%
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 3 brzoskwinie połówki
  • 8-10 herbatników
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii
Przygotowanie:

Miksujemy żółtka z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do białek) na puszystą masę.Dodajemy serki,budyń proszek,wanilię i wszystko razem łączymy.W osobnej misce ubijamy pianę z białek  z 1 łyżką cukru na sztywno (cukier dodajemy pomału na koniec ubijania) . Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy.Formę smarujemy grubo masłem i wysypujemy pokruszonymi herbatnikami.Wylewamy masę serową do formy i pieczmy w 180 stopniach C. ok 35-40 min.Studzimy w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz