piątek, 13 grudnia 2013

Winterpunsch



Aromatyczny,rozgrzewający doskonały po długim zimowym spacerze.Przepis jest na sześć porcji i polecam zrobić go w tej ilości, bo nawet jeśli robimy go tylko dla siebie można rozlać go w butelki i odgrzać w każdej chwili. Świetny również jako pomysł na prezent.

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 600 ml soku pomarańczowego świeżego najlepiej
  • 200 ml soku z cytryny
  • 500 ml czarnej herbaty ekspresowej
  • 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 8 szt. goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 250 ml brązowego rumu
Przygotowanie:

Zaparzyć herbatę.Cukier rozpuścić w garnuszku aż zrobi się brązowy,dodać do niego soki cały czas mieszając.Dodać wino , herbatę i przyprawy podgrzać ale nie gotować.Odstawić na 2 godziny.Odcedzić i dodać rum.Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz