Tarty i tartaletki to moje ulubione letnie desery.Kruche pyszne,pachnące masłem ciasto, delikatny krem i świeżość owoców to zdecydowanie mój smak.W tym przepisie jest boski lemon curd,który można jeść łyżkami.Przepis ten podpatrzyłam z mojego ulubionego blogu Odczaruj Gary i dodałam do niego owoce.
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 2 żółtka
- 75g cukru pudru
Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy cukier,masło i żółtka.Zagniatamy,owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.Pieczemy 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Krem:
- 4 cytryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 60g masła
Z cytryn ścieramy skórę i wyciskamy sok do garnuszka dodajemy masło i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.Zdejmujemy z ognia i małym strumieniem dolewamy rozbełtane jajka energicznie mieszając.Stawiamy na małym ogniu i mieszamy dotąd aż krem zgęstnieje.
Wystudzony krem nakładamy na kruche spody i dekorujemy owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz