niedziela, 16 marca 2014

Gryczane puree z polędwiczką wieprzową i sosem wiśniowym.

To danie jadłam kilka tygodni temu w uroczej łódzkiej restauracji "Mitmi" i postanowiłam je odtworzyć w moje kuchni.Bardzo zasmakowało mi puree i musztardą francuską i połączenie mięsa z sosem wiśniowym.Coś innego i ciekawego zachęcam wypróbujcie.

Składniki: (obiad dla 4 osób)
  • 1 kg ziemniaków (odmiana na puree)
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
  • 1 łyżka masła do puree
  • pół szklanki wiśni marynowanych z sokiem
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mąki pszennej do sosu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie do miękkości.Ugniatamy z masłem na puree,na koniec dodajemy musztardę i mieszamy.Polędwicę kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem.Posypujemy solą i pieprzem z obu stron.Smażymy krótko na rozgrzanej patelni.
W małym rondelku podgrzewamy wiśnie i zagęszczamy je mąką pszenną, aby powstał nam sos.
Wykładamy na talerz,jako dodatek świetnie pasuje sałata z sosem vinegrette.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz