środa, 19 marca 2014

Wiśniowe ciasto z kruszonką


                             
                                          Bardzo proste domowe ciasto z wiśniami i kruszonką.
                                          Przepis jest na małą blaszkę o wymiarach12cmx35cm.

Składniki:

  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • szklanka wiśni drylowanych z kompotu wraz ze sokiem
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do miski dać pokrojone na małe kawałki masło cukry,sól i jajko.Wszystko wymieszać mikserem i podzielić na pół.Do jednej części dodać 125g mąki z proszkiem do pieczenia i zanieść na gładkie ciasto.Do drugiej części dodać 125g mąki i mikserem zrobić kruszonkę.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
W garnuszku zagotować wiśnie i dodać rozbełtaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną mieszać aż zgęstnieje.
Do foremki wysmarowanej masłem przełożyć ciasto posypać je bułką tartą ułożyć na to wystudzone wiśnie i posypać kruszonką.Piec ok 30-35 min. na dolnej półce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz