Ryż
Łodygi pietruszki
Zawijamy....
Układamy...
Zajadamy :)
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- mała paczka liści winogron
- orzeszki pinii
- malutkie rodzynki
- 1 łyżka cynamonu
- sól
- 2 cytryny
- oliwa z oliwek
- łodygi pietruszki
Rozgrzać olej w rondelku,dodać wypłukany ryż i cynamon, przesmażyć 2 minuty, następnie wlać 1,5 szklanki gorącej wody,rodzynki,orzeszki i sól do smaku (ok.1 płaska łyżka).Zakryć pokrywką i dusić do wchłonięcia się wody.Ostudzić,ryż będzie nie dogotowany,tak ma być.
Liście wyjąć z opakowania i przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować rondel.Wyłożyć go łodygami pietruszki aby nie przypalało się od spodu, i układać w nim warstwowo gotowe rolki.Na koniec polać 5 łyżkami oliwy z oliwek,skropić sokiem z 2 cytryn i zalać wodą do powierzchni rolek,przycisnąć talerzem, zakryć pokrywką i dusić 15-20 min.na wolnym ogniu.
Podawać na zimno lub na ciepło jako przystawkę.:))))
W piątek miałem przyjemność te wspaniałości kosztować i ....pychotaa. Polecam się częściej, oczywiście jako degustator. Daddy
OdpowiedzUsuńMiło usłyszeć pochwałę od takiego smakosza :))) Dziękuję i zapraszam częściej...
Usuń