poniedziałek, 14 października 2013

Zawijaski


 Ryż
 Łodygi pietruszki
 Zawijamy....
 Układamy...
Zajadamy :)

Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • mała paczka liści winogron
  • orzeszki pinii
  • malutkie rodzynki
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • łodygi pietruszki
Przygotowanie:

Rozgrzać olej w rondelku,dodać wypłukany ryż i cynamon, przesmażyć 2 minuty, następnie wlać 1,5 szklanki gorącej wody,rodzynki,orzeszki i sól do smaku (ok.1 płaska łyżka).Zakryć pokrywką i dusić do wchłonięcia się wody.Ostudzić,ryż będzie nie dogotowany,tak ma być.
Liście wyjąć z opakowania i przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować rondel.Wyłożyć go łodygami pietruszki aby nie przypalało się od spodu, i układać w nim warstwowo gotowe rolki.Na koniec polać 5 łyżkami oliwy z oliwek,skropić sokiem z 2 cytryn i zalać wodą do powierzchni rolek,przycisnąć talerzem, zakryć pokrywką i dusić 15-20 min.na wolnym ogniu.
Podawać na zimno lub na ciepło jako przystawkę.:))))


2 komentarze:

  1. W piątek miałem przyjemność te wspaniałości kosztować i ....pychotaa. Polecam się częściej, oczywiście jako degustator. Daddy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło usłyszeć pochwałę od takiego smakosza :))) Dziękuję i zapraszam częściej...

      Usuń