Pyszne,aromatyczne danie, które przypomina mi lato spędzone we Włoszech.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1 ser mozzarella kula
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 10-12 pomidorków cherry lub daktylowych
- 1 cebula
- 4 pomidory
- mieszanka ziołowa do mięsa może być prowansalska
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- 0,75 litra bulionu warzywnego
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startego parmezanu
Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem.Nacieramy ziołami i oliwą.Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Smażymy krótko z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę i pomidorki.Pieczemy w piekarniku 15 min.w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,dodajemy obrane i pokrojone pomidory i suszoną bazylię.
Wsypujemy ryż i zalewamy polową szklanki bulionu.Mieszamy i stopniowo dodajemy bulion aż do momentu aż ryż będzie miękki.Na koniec dodajemy masło i parmezan. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz