wtorek, 22 października 2013

Pomidorowo-bazyliowe risotto z kurczakiem i mozzarellą


                         Pyszne,aromatyczne danie, które przypomina mi lato spędzone we Włoszech.
Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 ser mozzarella kula
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 10-12 pomidorków cherry lub daktylowych
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • mieszanka ziołowa do mięsa może być prowansalska
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 0,75 litra bulionu warzywnego
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:

Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem.Nacieramy ziołami i oliwą.Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Smażymy krótko z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę i pomidorki.Pieczemy w piekarniku 15 min.w 180 stopniach.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,dodajemy obrane i pokrojone pomidory i suszoną bazylię.
Wsypujemy ryż i zalewamy polową szklanki bulionu.Mieszamy i stopniowo dodajemy bulion aż do momentu aż ryż będzie miękki.Na koniec dodajemy masło i parmezan. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz