wtorek, 22 października 2013

Bakłażan



Bakłażan



Świeży owoc zawiera  około:

  • 90%  wody, 
  • niewielką ilość białka i tłuszczu 
  • 2% cukrów

 Zawiera jednak sporo składników mineralnych: 

  • potas 
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • witaminę A, C i witaminy z grupy B
  • i dużo błonnika
Bakłażana jemy tylko po obróbce termicznej, nie obieramy go ponieważ wtedy traci wartości odżywcze.Przed przyrządzeniem pokrojonego moczymy w wodzie z solą, aby pozbyć się goryczy.

Właściwości zdrowotne: 

  • obniża poziom cholesterolu 
  • zapobiega chorobom układu krążenia 
  • poprawia przemianę materii 
  • korzystnie wpływa na układ kostny
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych 
  • wspomaga trawienie tłustych mięs
  • ma właściwości odtruwające

Nie jest wskazany kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom cierpiącym na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz