Od kiedy w te wakacje na Mazurach jadłam rybkę z podobnym sosem mango ten przepis ciągle za mną chodził.Troszkę zmodyfikowałam go po swojemu i oto jest.
Składniki:
- 2 całe pstrągi lub 4 filety
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- garść groszku cukrowego lub fasolki
- 1 mango
- 1 duży ząbek czosnku
- 2,5 cytryny lub limonki
- 4 łodygi natki pietruszki
- sól
- chilli
- mąka do panierowania
- 1 łyżka rozmarynu (świeży lub suszony)
- olej do smażenia lub sklarowane masło
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak mamy całą rybkę należy ją wyfiletować i zamarynować w soku z połowy cytryny,soli i przeciśniętym czosnku.Odstawić na pół godzinki.
Warzywa obrać i pokroić w większą kostkę ,włożyć do naczynia żaroodpornego,posolić posypać tymiankiem, podlać oliwą z oliwek i połową szklanki wody.
Piec w piekarniku ok.25 min. w temp.200 stopni C.
Mango obrać i pokroić,dodać natkę i sok z 2 cytryn.Zmiksować na gładką masę.Dosolić do smaku i przyprawić chilli.
Rybkę obtoczyć w mące i smażyć krótko z obu stron (zaczynamy od strony skóry :)
Podawać zaraz po usmażeniu z warzywami i sosem mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz