środa, 16 października 2013

Pstrąg z pieczonymi warzywami muśnięty pikantnym sosem z mango.




Od kiedy w te wakacje na Mazurach jadłam rybkę z podobnym sosem mango ten przepis ciągle za mną chodził.Troszkę zmodyfikowałam go po swojemu i oto jest.

Składniki:

  • 2 całe pstrągi lub 4 filety
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • garść groszku cukrowego lub fasolki 
  • 1 mango
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2,5 cytryny lub limonki
  • 4 łodygi natki pietruszki
  • sól
  • chilli 
  • mąka do panierowania
  • 1 łyżka rozmarynu (świeży lub suszony)
  • olej do smażenia lub sklarowane masło
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
Przygotowanie:
Jak mamy całą rybkę należy ją wyfiletować i zamarynować w soku z połowy cytryny,soli i przeciśniętym czosnku.Odstawić na pół godzinki.
Warzywa obrać i pokroić w większą kostkę ,włożyć do naczynia żaroodpornego,posolić posypać tymiankiem, podlać oliwą z oliwek i połową szklanki wody.
Piec w piekarniku ok.25 min. w temp.200 stopni C.
Mango obrać i pokroić,dodać natkę i sok z 2 cytryn.Zmiksować na gładką masę.Dosolić do smaku i przyprawić chilli.
Rybkę obtoczyć w mące i smażyć krótko z obu stron (zaczynamy od strony skóry :)
Podawać zaraz po usmażeniu z warzywami i sosem mango.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz