niedziela, 6 października 2013

Lazagna po turecku

Zrobiona z ciasta Yufka z owczym serem i natką pietruszki.Doskonała na śniadanie.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta Yufka (dostępne w sklepie z turecką żywnością)
  • 1 owczy serek
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:

Do tego przepisu potrzebujemy naczynie żaroodporne wymiary ok.(35/26/6,5-takie jest moje).
Mieszamy mleko,jajko i oliwę razem.Tą mieszanką smarujemy dno naczynia żaroodpornego i układamy ciasto tak jak widać to na zdjęciu.Posypujemy pokruszonym serem z pietruszką i zalewamy mieszanką mleka(trochę zostawiamy) , wierzch przykrywamy jedną warstwą ciasta i smarujemy resztką mleka i jajka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na ok 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz