poniedziałek, 21 października 2013

Indyk udający sznycla i sałata z pieczoną dynią

Choć zdecydowanie wolę dodawać do sałat owoce to ta propozycja też przypadła mi do gustu.Jest to pieczona dynia z czosnkiem na sałacie polana gęstym sosem balsamicznym.

Składniki:
  • dynia
  • sałata masłowa lub mieszanka sałat
  • pestki dyni i słonecznika
  • filet z indyka 
  • mąka do panierki
  • bułka do panierki
  • jajka do panierki
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
 Przygotowanie:
Dynie kroimy w kostkę , nacieramy ją solą,czosnkiem , pieprzem i oliwą lub olejem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25-30 min. w temp.200 stopni.
Pierś z indyka kroimy na cienkie kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Solimy. Rozgrzewamy olej i panierujemy nasze kotlety w mące w jajku i bułce tartej.Smażymy krótko w wysokiej temperaturze z obu stron.
Umytą sałatę układamy na talerzu ,skrapiamy ją sokiem z cytryny.oliwą z oliwek,solimy pieprzymy,układamy ostygniętą dynie, posypujemy ziarnami(można je wcześniej uprażyć kilka minut na suchej patelni) i polewamy sosem balsamicznym.
Voila Bon apettit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz