Choć zdecydowanie wolę dodawać do sałat owoce to ta propozycja też przypadła mi do gustu.Jest to pieczona dynia z czosnkiem na sałacie polana gęstym sosem balsamicznym.
Składniki:
- dynia
- sałata masłowa lub mieszanka sałat
- pestki dyni i słonecznika
- filet z indyka
- mąka do panierki
- bułka do panierki
- jajka do panierki
- sól
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Dynie kroimy w kostkę , nacieramy ją solą,czosnkiem , pieprzem i oliwą lub olejem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25-30 min. w temp.200 stopni.
Pierś z indyka kroimy na cienkie kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Solimy. Rozgrzewamy olej i panierujemy nasze kotlety w mące w jajku i bułce tartej.Smażymy krótko w wysokiej temperaturze z obu stron.
Umytą sałatę układamy na talerzu ,skrapiamy ją sokiem z cytryny.oliwą z oliwek,solimy pieprzymy,układamy ostygniętą dynie, posypujemy ziarnami(można je wcześniej uprażyć kilka minut na suchej patelni) i polewamy sosem balsamicznym.
Voila Bon apettit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz