czwartek, 31 października 2013

Ciasteczka paluszki na Halloween.





Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • nasiona dyni
Wykonanie:

  • Mąkę mieszamy z cukrem,proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy miękkie masło i rozcieramy na kruszonkę.
  • Dodajemy jajko i zagniatamy na gładką masę.
  • Wkładamy do lodówki na 30 min.(ja używam tylko 1/3 ciasta resztę zamrażam)
  • Formujemy paluszki i pieczemy je w 160 stopniach C. 20 min.


Wskazówka: resztę ciasta można z powodzeniem wykorzystać jako spód do owocowe tarty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz